Uluru

19 nov. Austràlia: Parc Nacional Uluru i Kata Tjuta

Austràlia: de Darwin a Melbourne en Furgoneta. L’Uluru la muntanya sagrada pels aborígens Anangu

Què és el primer que et ve a la ment quan penses en Austràlia? Després dels cangurs, segurament el primer que visualitzes és la gran pedra vermella situada al mig de l’àrid desert. Aquesta “muntanya” és l’Uluru (Ayers Rock en anglès). Un indret màgic, una meravella per gaudir en silenci, sentir la força de la natura i l’espiritualitat de les llegendes aborígens.

Situat al cor d’Austràlia, a 400 km d’Alice Springs, l’Ayers Rock es veu des d’una distància de 10 km. Té una alçada de 348 metres, és més alt que la Torre Eiffel de París, tot i que la major part està a 2.500 metres sota terra. El contorn del monòlit és de 9.400 metres, és a dir, que necessitaries aproximadament dues hores per voltejar-lo. Una de les seves característiques més destacades és que la seva superfície no té fractures, és homogènia, i varia de color depenent de la inclinació dels rajos del sol i l’estació de l’any. El Parc Nacional Uluru-Kata Tjuta va ser anomenat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 1987.

_MG_5881A banda de les seves peculiaritats físiques, val la pena conèixer la història que hi ha al darrere. Hi ha restes arqueològiques que demostren que els aborígens han viscut aquí des de fa més de 30.000 anys. Pels Anangu, els aborígens locals, l’Uluru és la seva muntanya sagrada. Segons la llegenda, el paisatge del cor del país va ser creat a principis dels temps pels éssers ancestrals. Ells expliquen que el món no tenia forma ni trets fins que van aparèixer del no-res els ancestres i, mentre viatjaven per tot el país, van formar les espècies vives i van caracteritzar el paisatge desèrtic del centre d’Austràlia. L’Uluru és considerat una evidència física de les activitats dutes a terme durant aquest període de creació.

Segons el Tjukurpa (el Temps del Somni en català, és el conjunt de llegendes aborígens que expliquen l’essència de la seva societat, cultura, tradicions i espiritualitat), el mite aborigen explica que dues tribus d’esperits ancestrals van convocar un banquet en aquesta àrea. Una de les colles, es va distreure en veure unes dones boniques. Els amfitrions, enfadats perquè no es van presentar a la cita, van invocar a un esperit maligne que es va personificar en forma de gos salvatge (dingo), conegut per endur-se als nadons. Hi hagué una terrible massacre seguida d’una sagnant batalla, que va acabar amb la mort dels líders de les dues tribus. La terra es va manifestar per mostrar el dolor pel vessament de tanta sang formant l’Uluru.

Hi ha moltes llegendes vinculades a l’Uluru i que val la pena que te les expliquin. Igual d’interessant és fer una visita guiada (és gratuïta) pel voltant del monòlit per veure les pintures rupestres, conèixer a on i com cuinaven, els estris que feien servir i els rituals (que encara avui es practiquen).

L’Uluru et deixa mut, sí. Però el seu veí, el Kata Tjuta no es queda enrere. Comparteixen el parc nacional (Uluru-Kata Tjuta National Park). També conegut com Mount Olgas, aquest conjunt de muntanyes de roca (un total de 36 en dom) ocupen una superfície de més de 21 km2. Igual que a l’Uluru, es poden realitzar diversos trekkings al seu voltant.

IMG_5743

Si no has llegit els dos primers capítolos on passavem pel Litchfield National Park (enllaç) o el Katherine Gorge, Devils Marbles i Wycliffe Well (enllaç).

Consells de viatge: Un cop arribes fins aqui, és obligatori dormir a “Ayers Rock Campground“, perquè no et deixen estacionar enlloc dins del recinte del parc nacional. El preu de la nit és d’uns 36 AUD (la més econòmica sense electricitat) i pots accedir a la piscina i participar en les activitats que organitzen al resort. Nosaltres vam anar a l’octubre i feia una calor insuportable, així que vam amortitzar la piscina.

El cost de l’entrada a l’ Uluru-Kata Tjuta National Park per 3 dies (és el mínim) és de 25 AUD per persona (novembre 2015). Si vas a l’estiu, hauràs de matinar, perquè per exemple els camins per fer trekking els tanquen quan hi ha una temperatura superior als 36º, hi ha dies que a les 8 del matí ja no es pot passar. Més informació a la pàgina web oficial del parc aquí.

 

No Comments

Post A Comment