A càmera lenta | Koh Lipe, un padarís en perill d'extinció al mar d'Andaman
Koh Lipe és l'única illa habitada del parc nacional de Tarutao, gairebé tocant a Malàisia, com dèiem, un paradís. En ella hi viuen els anomenats "gitanos de mar", una població que en menys d'una dècada ha canviat la seva vida nòmada per recollir turistes en els seus bots de popa llarga i portar-los a fer snorkel.
Tailàndia,viatge,motxilla,Koh Lipe,illa,paradís,Andaman,Tarutao,Malaisia,Kho Lipe
260
post-template-default,single,single-post,postid-260,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-16.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive
Embarcació longtale a l'illa de Koh Lipe, Parc Nacional de Tarutao, Tailàndia

Koh Lipe, un paradís en perill d’extinció a Tailàndia

Mirant la primera foto, dona la sensació que hem estat al paradís. De fet, aquesta era la nostra intenció quan hi vam anar. Koh Lipe és l’única illa habitada del Parc Nacional de Tarutao, gairebé tocant a Malàisia, com dèiem, un “petit” paradís que pots recórrer a peu.

En ella hi viuen els anomenats “gitanos de mar“, una població que en menys d’una dècada ha canviat la seva vida nòmada per recollir turistes en els seus llots de popa llarga per portar-los a fer submarinisme. Ni tan sols són seus els hostals i resorts de luxe que estan construint indiscriminadament a peu de platja o al cor verge de l’illa.

És nota que és un destí de moda, ho comproves fent un passeig per l’interior de l’illa on es veuen nombroses màquines excavadores, ciment i terres en venda. A la platja, però, el panorama no és més motivador, les escombraries que arriben del mar s’acumulen a la sorra:  llaunes, ampolles, sabates, bombetes, raspalls, etc. Per sort, hi ha un projecte anomenat “Trash Hero” (Herois de les escombraries) on, entre d’altres iniciatives per impulsar el consum responsable, un grup de turistes i locals fan una quedada cada dilluns per netejar les platges de l’illa. El seu lema és “Salvem el paradís”.

Malgrat tot, pensem que encara és possible fer turisme sostenible i allotjar-te en un hostal que no faci malbé l’entorn o menjar cuina típica, estar tranquil sense escoltar el soroll dels motors de les barques, veure peixos de mil colors a prop de la costa, gaudir d’uns minuts de fresqueta mentre veus com s’apropa el monsó, passejar acompanyat pels molts gossos que hi ha per l’illa o visitar els poblats locals per parlar amb els seus habitants, ¡una meravella!

PD (i metàfora): Un gitano de mar ens va dir que els mosquits van arribar a l’illa amb els turistes, des de llavors no poden dormir a la platja.

Consells de viatge

Nosaltres vam estar allotjats, primer a Pattaya Beach, la zona amb més cabanes, més gent i més soroll del motor de les barques. Després de buscar altres opcions, vam arribar a Sunset Beach i allà vam trobar el Porn Resort (500 bahts/nit per una cabana per dues persones), un hostalet amb petites cabanes, sense cap tipus de luxe i una bona fauna acompanyant-nos cada vespre. Allà vam estar sols a la platja i molt tranquils. Això sí, si aneu en època de Monsó, l’espectacle de la pluja a la nit pot ser espectacular!

Vídeo resum de Tailàndia