A càmera lenta | Tane Mahuta, el kauri Senyor del Bosc viu a Aotearoa, Nova Zelanda
El Tane Mahuta és un arbre, un kauri, un gegant majestuós d’uns 2.000 anys. Viu al Waipoua Forest a l’illa nord de Aotearoa (Nova Zelanda).
oceania,nova zelanda,Aotearoa,Tane Mahuta,Te Matua Nghare,Waipoua,viatge,motxilla,arbre
16098
post-template-default,single,single-post,postid-16098,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-12.1.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive

Tane Mahuta, el kauri Senyor del Bosc viu a Aotearoa, Nova Zelanda

Viatjant pel món trobaràs centenars de temples, d’edificis històrics, de platges, d’obres d’art… però, si ets una amant de la natura, una de les coses que més et podran sorprendre o meravellar és posar-te davant d’una font de vida, com el Tane Mahuta, en maori significa el Senyor del Bosc. El Tane Mahuta és un arbre, un kauri, un gegant majestuós d’uns 2.000 anys que fa 51,5 m d’alçada i 13,8 m de diàmetre. Viu al Waipoua Forest, a l’illa nord de Aotearoa, a Nova Zelanda.

No és estrany que Peter Jackson, director de l’adaptació cinematogràfica del Senyor dels Anells, s’inspirés en el Tane Mahuta per donar forma als Ents, els pastors d’arbres. Quan ets davant d’aquest ésser viu gegantí, amb tanta història, només pots pensar en la seva majestuositat i, d’alguna manera, de forma inconscient, li mostres respecte, estàs davant d’un savi, d’un ésser que ha viscut tant… Acostar-te a ell i sentir la seva energia és tota una experiència espiritual. Tot i així, no ha tingut una vida fàcil. Recentment, l’any 2013, hi va haver una gran sequera i es van desviar més de 10.000 litres d’aigua des d’un riu proper per regar l’arbre i pal·liar els símptomes de deshidratació que mostrava.

La llegenda de la creació maorí explica que abans que existís la llum al món, Ranginui, el Pare del Cel, i Papatuanuku, la Mare Terra, vivien abraçats tan fortament que no deixaven entrar cap raig de llum. Tane, que era un dels seus fills, frustrat per viure a la foscor, va empènyer les seves cames i va separar al seu pare de la seva mare. Rangi i Papa van plorar desolats per la separació, però de sobte, va començar a filtrar-se la llum i la nova vida va esclatar a sota els seus peus. Tane Mahuta va promoure que això passes, per això els arbres del bosc i els ocells es consideren els seus fills.

A més, al Bosc Waipoua val la pena visitar Les Quatre Germanes, quatre kauris que neixen junts a la base o, també, el Pare del Bosc (Te Matua Ngahere en maori) que té un diàmetre de 16 metres. Segons alguns experts té entre 1.200 i 2.000 anys, però d’altres li posen fins a 4.000 anys. El National Geographic diu que el Te Matua Nghare probablement és l’arbre més vell de Nova Zelanda, però també hi ha qui diu que podria ser l’arbre (rainforest tree) més vell del planeta.

Aquests arbres imponents, tot i el seu tamany gegantí, tenen les arrels molt delicades, i és per això que s’ha de caminar pel bosc per sobre unes plataformes de fusta perquè si no les petjades els podrien matar.

Consells de viatge

Nosaltres vam fer la parada de camí a Cap Reinga. El Waipoua Forest està situat a 230 km al nord-oest d’Auckland i a 260 km al sud del Cap Reinga. En aquest enllaç hi ha més informació sobre el parc. És molt senzill de trobar, hi ha un desviament a la carretera SH12, i l’entrada és gratuïta.

Vídeo resum de Nova Zelanda